Круглий стіл: «Проблеми та шляхи запобігання суїцидальних тенденцій серед підлітків та учнівської молоді»

2014-05-13

13 травня 2014 року на базі Кіровоградського державного будинку художньої та технічної творчості відбувся круглий стіл: «Проблеми та шляхи запобігання суїцидальних тенденцій серед підлітків та учнівської молоді».

/Files/images/krugliy_stl_130514/DSC_5115.JPG

Круглий стіл проводився департаментомосвіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації та обласним навчально-методичним центром психологічної служби системи освіти комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського»

/Files/images/krugliy_stl_130514/DSC_5112.JPG

До участі у роботі круглого столу були запрошені: директор департаментуосвіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації - Лещенко Ельза Володимирівна, начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури Кіровоградської області - Мороз Алла Володимирівна; начальник відділу охорони материнства та дитинства департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації - Кодрул Антоніна Леонідівна, викладач кафедри психології Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка - Куліш Віктор Іванович, а також представники кримінальної міліції у справах дітей МВС України у Кіровоградській області, соціальних служб для сім'ї, молоді і спорту та служби у справах дітей, служби соціального та правового захисту дітей облдержадміністрації, керівники та працівники регіональних психологічних служб, психолого-медико-педагогічних консультацій, батьківської громадськості., учнівського самоврядування, центральних і регіональних ЗМІ, активні діячі громадського сектору.

Круглий стіл передбачав висвітлення актуальних проблем пов’язаних із основними причинами, факторами та мотивами, які спонукають підлітків і молодь до суїцидальної поведінки, а також шляхи запобігання суїциду.

/Files/images/krugliy_stl_130514/DSC_5120.JPG

Директор департаментуосвіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Лещенко Ельза Володимирівна проаналізувала ситуацію та динаміку скоєного суїциду в Кіровоградській області.

/Files/images/krugliy_stl_130514/DSC_5119.JPG

Чебоненко Валентина Федорівна, завідувач обласного навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти, розкрила основні концепції суїцидальної поведінки підлітків та учнівської молоді.

/Files/images/krugliy_stl_130514/DSC_5109.JPG

Зацікавлення учасників викликав виступ начальника відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури Кіровоградської області, Мороз Алли Володимирівни, яка розповіла про адміністративну та кримінальну відповідальність за неналежне виконання обов’язків батьками, педагогами та працівниками психологічної служби, щодо виховання та навчання дітей.

/Files/images/krugliy_stl_130514/DSC_5137.JPG /Files/images/krugliy_stl_130514/DSC_5154.JPG

Також, на круглому столі розглядалися питання:

- Глибинно-психологічне підґрунтя суїциду.

- Емоційні розлади у дітей та підлітків.

- Як визначити перші загрозливі тенденції суїцидальної поведінки.

- Методи психологічної профілактики та корекції суїцидальної поведінки.

- Система психопрофілактичної роботи з суїцидентами.

- Практичний досвід роботи з суїцидентами. Як допомогти дитині при загрозі суїциду?

- Рекомендації педагогічним працівникам, батькам: як попередити потенційний суїцид та як поводитись з дитиною схильною до суїциду.

- Перспективи створення превенції суїциду в освіті.

- Роль соціальних служб та служби у справах дітей щодо профілактичної і просвітницької роботи суїцидальної поведінки дітей та молоді.

/Files/images/krugliy_stl_130514/DSC_5135.JPG

За підсумками обговорення учасники виробили пропозиції, спрямовані на активізацію спільної діяльності щодо попередження явищ суїцидальних тенденцій в учнівському та студентському середовищі, підвищення психологічної безпеки сучасного інформаційного простору для дітей і підлітків. Обговорено шляхи раннього виявлення дітей, які мають схильність до суїцидальної поведінки, виокремлено зони відповідальності та налагодження співпраці різних фахівців, відділів, служб, організацій з метою надання конкретної допомоги дітям та сім’ям, для вирішення кризових проблем.

Кiлькiсть переглядiв: 572

Коментарi